Beş programlama diliyle başarıya beş adım
27.08.2023
İnternet ve mobil platformların geliştirilmesinden önce, bir dili bilen ve içinde program yazabilen bir geliştiricinin talep edildiği düşünülüyordu, ancak şimdi yalnızca birkaçını akıcı bilen uzmanlar talep görüyor.
Bu nedenle, hangi programlama dilini öğrenmeniz gerektiğini net bir şekilde anlamanız gerekir. Örneğin: PHP, JavaScript, Python, Ruby, HTML, CSS - web alanı için, Swift, Objective-C, Java, C# - mobil ortam için. Masaüstü uygulamaları oluşturmanıza izin veren dil bilgisi de gereklidir.
Bilişim teknolojileri alanında başarılı bir başlangıç için en az beş dil öğrenilmesi tavsiye edilir. Bunlara tam olarak dalmak memnuniyetle karşılanır, ancak bu şekilde başarıya ulaşılabilir.
Programlamada, Python öğrenmesi kolay bir dil olarak kabul edilir. Minimum sayıda hizmet karakterine, dinamik yazmaya ve en anlaşılır sözdizimine sahiptir. Belki de acemi bir programcı için bu ifadelerin anlamı net değildir, ancak öğrendikçe başarılı profesyonel faaliyetinin ayrılmaz bir parçası haline geleceklerdir.
Görsel sadeliğine rağmen aslında bu dilin oldukça çok işlevli olduğu anlaşılmalıdır. Bilgisiyle, yalnızca metinle çalışmak için değil, aynı zamanda sinir ağları oluşturmak için de eşsiz bir fırsat var.
Kod örneği:
def fib_recursion(i):
if i > 1:
return fib_recursion(i-1) + fib_recursion(i-2)
return i
print i, fib_recursion(i)
for i in range(10):
Bu kod, Fibonacci dizisini hesaplamanıza izin veren bir işlevi yeniden üretir. Kapsamlı bir matematiksel işlem yalnızca altı satıra sığar, bu iki sürümde yapılabilir: Python 2 ve Python 3. Ancak aktif olarak geliştirilmeye devam ettiği için Python 3 dilinin kullanılması önerilir.
JavaScript
Öncelik ve JavaScript öğrenme. Bu dil ile çalışmak için bir tarayıcı yeterlidir. Ancak aynı zamanda, içindeki sözdizimi çok daha zordur: hizmet sembolleri ve çeşitli parantezlere sahip yapılar tanıtılır ve işlevlerin adları her zaman eylemin özünü göstermez. Basit bir kod ve daha karmaşık bir yapı kazanıyor.
Kod örneği:
Fibonacci fonksiyonu ile aynı kodu alıyoruz.
function fib_recursion(n) {
return n< 1 ? 0
: n 0 {
let newNum = num1 + num2
fib_recursion(num2, num2: newNum, steps: steps-1)
}
else {
print("result = \(num2)")
}
}
fib_recursion(0, num2: 1, steps: 10)
Java, 20 yıldan bu yana programlama dilleri arasında kesin bir lider olarak kendini kanıtlamıştır. Şimdi en çok Android için uygulamaların üretiminde bulunur. Ancak bu, yeteneklerinin yalnızca küçük bir kısmı. Bu dil ile masaüstü uygulamaları oluşturmak ve web için grafik widget'lar yapmak mümkündür.
OOP'nin ana fikirleri ve ilkeleri burada uygulandığından, bellek ve çevre birimleriyle çalışma ayarlandığından, programlamayı daha derinlemesine anlamanıza da olanak tanır. Ve işlevsel programlamayı daha yakından yapabilirsiniz.
Kod örneği:
public class MainClass {
public static long fib_recursion(long number) {
if ((number == 0) || (number == 1))
return number;
else
return fib_recursion(number - 1) + fib_recursion(number - 2);
}
public static void main(String[] args) {
for (int counter = 0; counter
System.out.printf("Fibonacci of %d is: %d\n", counter, fib_recursion(counter));
}
}
İlk bakışta hacim çok büyük görünüyor, ancak aslında kodun anlaşılabilirliğini ve güvenilirliğini sağlıyor.
Bilmek önemli
Her dil, belirli sorunları çözmek için uyarlanmıştır. Python, hızlı bir şekilde bir web sitesi oluşturmanıza olanak tanır, C# - yüksek kaliteli oyunlar yapmak için, Java - Android için uygulamalar, Swift - iOS veya Mac OS için, C#, Java - bankalar için güvenli bir web sistemi programlamak için, JavaScript - a site için güzel arayüz.
Bu programlama dilleri ile birlikte PHP, C++, Ruby veya Lisp, Haskell Clojure çalışılması tavsiye edilir. Ancak öncelikle eğitim yönüne karar vermeli, ardından mutlaka bilinmesi gereken beş dili öğrenebileceğiniz GeekBrains kurslarını seçmelisiniz.
Bu dillerin tümü, burada bulabileceğiniz Yazılım Geliştirme müfredatına dahil edilmiştir: